EL NOSTRE HORT

L’hort del PQPI-PTT de Sant Cugat va començar el curs 2010-2011. En aquest període de temps ha patit canvis i millores però segueix tenint el mateix objectiu. És una eina i un camp d’aprenentage, ja que el curs de vivers i jardins necessita un espai on experimentar i comprovar el cicle de vida de les plantes, els tipus de sols, les plagues, la construcció i manteniment d’una instal·lació de reg… i moltíssimes altres coses. És un hort basat en els principis de l’agricultura ecològica, per tant respectuós amb el medi ambient i que té la intenció d’autogestionar-se. Reutilitzem materials per fer les nostres construccions (palets vells per fer compostadors, les vies de tren velles per marcar els camins, les canyes que treiem de la riera per fer espatlleres, per ajudar al compostador…, el trinxat que ens dónen de les tales del voltant per fer encoixinats, compostar les restes orgàniques del manteniment del jardí del voltant del casal i del mateix hort…). El sistema de reg és per goteig, i l’encoixinat permet treure el màxim rendiment a l’aigua que gastem. Tot el que anem fent és pensant en la sostenibilitat.

Per altra banda el nostre hort es torna el dels nens i nenes de P4 de l’escola Catalunya durant una bona part de l’any. Tan bon punt comencem el projecte integrat, les classes de les Llunes coneixen el noste hort i la vida de les plantes i ens ajuden a tenir-ne cura.

L’Ajuntament de Sant Cugat ens va cedir uns terrenys que hi ha darrera el Casal Cultural de Mira Sol que tenien aquest aspecte:

És evident que va caldre molta feina per aconseguir transformar aquest munt d’herbes en un hort. El primer que vam fer va ser arrencar totes les males herbes que hi havia.

Durant uns quants dies d’octubre del 2010 la principal feina va ser treure herbes, després  vam marcar el perímetre que volíem que ocupés l’hort.

Vam començar amb eines manuals, xapo en mà i força animal. Després vam passar la desbrossadora i la segadora, per tal que el terreny quedès net.

El següent pas va ser clavar uns tutors de fusta, ben encimentats per tal que no caiguessin i posar un cable que els unís a tots. Així evitaríem que entressin animals dels que passegen pel voltant del Casal, que podrien haver fet malbé el que plantèssim.

Després d’una obra que va semblar la Sagrada Família, finalment vam tenir el tancat fet, i per tant ja podíem començar a preparar el terreny per plantar.

El següent pas va ser remoure la terra amb el motocultor, i anar estovant un sól molt argilós, que es preveia pobre, ple de pedres i restes de runa. Malgrat tot vam construir uns bancals, afegint alguns sacs de terra i vam plantar algunes coses.

Vam plantar faves, pèsols, tomàquets, síndries, enciams, melons, pebrots, albargínies, carbassons… tot va sortir i tot va crèixer, però poc, semblava un hort de les puces. El motiu era ben clar: la terra no estava prou treballada i adobada i el sistema de reg per goteig depenia d’una mànega que era tant polifacètica que gairebé mai estava connectada al reg. Això ens va mostrar dues clares accions de millora pel curs següent: calia treballar molt més la terra i també era impresecindible poder trobar la manera de garantir el reg.

Malgrat totes aquestes dificultats, l’hort va tenir una bona producció i de qualitat: tot era boníssim i molt concentrat ja que era petitet.

El mes d’octubre de 2012 vam tornar a trobar un munt d’herbes, per tant la feina va tornar a començar amb la neteja del terreny. Això sí, la tanca estava feta, i no va caler refer-la, tot i que vam canviar la xarxa metàl·lica que envoltava l’hort, ja que estava rovellada. Així doncs vam reiniciar les feines. Després de desbrossar, treure les males herbes, tornava a començar la tasca de remoure, airejar i millorar la terra. Aquesta vegada hi vam dedicar molt temps i esforços. Hem afegit una gran quantitat d’adob orgànic, fems de cavall i d’ovella i cabra. Per tant, hem millorat moltíssim la qualitat de la terra. Això ha suposat una feina important, però ens ha permès tenir uns bancals amb terra de molta més qualitat.

També hem muntat un nou sistema de reg, aquesta vegada connectat a la xarxa d’asperssors, cosa que permet que funcioni sempre que ens faci falta. De cara al curs vinent caldrà afegir un programador automàtic, per tal que encara sigui més còmode i regulable tot aquest aspecte.

CURS 2012-2013

Ja som a l’any vinent, i hem aconseguit tenir una presa d’aigua dins de l’hort, instal·lada com cal i connectada a la xarxa. Per tant el reg per goteig està garantit tot l’estiu, ja que també hi hem instal·lat un programador que ens permet adaptar-nos a les necessitats de cada època de l’any. Trobar solució al problema de l’aigua garanteix tenir un bon rendiment a l’hort. Aquest curs hem tingut una bona producció de faves, mongetes, pèsols, maduixes… Vam fer una passadissos de canya, que finalment hem tret, ja que les canyes arrelaven i podia acabar sent una canyar en lloc d’un hort.

IMG_5959Ha estat un any amb moltes plagues, els pugons han fet festa grossa, i no hem pogut acabar amb ells. En una ocasió algú ens va dir que teníem un hort de pugons. Malgrat això hem gaudit amb els nens i nenes de l’escola observant les plantes i animals que viuen al nostre hort, i hem pogut fer tota l’activitat que teníem prevista. Hem d’incorporar més plantes aromàtiques per tal d’atreure altra mena d’insectes que ens permetin controlar les plagues millor.

Vam proposar als alumnes que fessin el manteniment de l’hort durant l’estiu, per tal d’evitar-nos la feina de tornar a començar al mes d’octubre. No va quallar la proposta, i com cada any l’inici del curs suposa l’inici de l’hort.

CURS 2013-2014

Aquest curs ens hem proposat fer una reestructuració total. Canviem la divisió dels bancals i al mig de l’hort hi fem un hàbitat acuàtic. Construirem una bassa en la que hi aniran plantes i peixos, IMG_6542que ens permetran observar un nou ecosistema i noves sinèrgies entre els èssers vius de l’hort. També hem reutilitzat una sèrie de pneumàtics per fer una piràmide i plantar les maduixeres. Introduirem una sèrie d’aromàtiques per tal d’atreure insectes que ens permetin fer un millor control de plagues. La previsió és poder plantar verdures de temporada. Hem fet una anàlisi de la terra de l’hort, i sembla ser que està a punt per poder fer una bona producció i que té una qualitat excel·lent.

IMG_7348Aquesta imatge evidencia que l’inici de curs és cada any igual, ja que les males herbes es tornen les reines de l’espai durant l’estiu.

Hem fet una bona feina a l’hort, hem repartit bancals, hem fet la bassa, ja hi tenim els peixos… tenim un hort fantàstic que fa una producció boníssima. Tan sols hem de fer front a l’incivisme, ja que hi ha gent que ens roba els arbres i que entren i arrenquen coses i les llencen per l’hort. És una llàstima, però també és una realitat, que hi ha poc respecte per la feina i la il·lusió dels altres.

1397049385604

Construcció de la bassa

IMG-20140207-WA0001IMG_8737

Els bancals a punt per plantar i les rodes per rebre aromàtiques, maduixeres i altres plantes. Per primera vegada hem plantat blat de moro. Els tomàquets també fan bona pinta, sembla que tindrem una bona collita!!

IMG_8735

Curs 2014-2015

El nostre hort ha començat de nou, com cada any al setembre semblava una selva, ple de males herbes, tot i que aquest any no ha estat tant exagerIMG_9943at perquè un curs de l’associació l’Ortiga ens ha fet una mica de manteniment a l’estiu. Vam començar a l’octubre amb la feina de preparació de la terra, els bancals, reparació de la bassa… En principi tot ha anat bé, però hem tingut la incursió de senglars una parell de cops, que ens han fet malbé la collita. Novament hem tingut altra tipus de visites desafortunades, i ja no queda cap arbre a l’hort, i ens han arrencat verdures, ens han robat flors… aquestes coses que passen quan no tens una tanca que no permet l’entrada. Els actes de bandalisme ens han desmotivat a l’hora de mantenir i refer la feina, i com hem estat fent molts projectes paral·lels, potser no hem dedicat tanta energia a tornar a muntar i plantar a l’hort. Desanima molt la manca de respecte pel nostre espai formatiu, que anem vivint any rera any i cada vegada d’una forma més pronunciada. IMG_8847

 

 

 

 

Curs 2015-2016

Ha estat un any de moltes novetats, hi ha hagut grans variacions al nostre hort. L’hort s’ha desplaçat fins la borera, i ara estarem dins d’un tancat amb altres horts urbans. Hem fet una bassa nova, d’obra, així no tindrem problemes de forats i pèrdues d’aigua. L’escola Colserola ens ha donat un hivernacle a canvi de la nostra feina i ara podem fer planter durant l’hivern. A més a més dins de l’hort hem fet zones de jardí: rocalles amb ciclamens, parterre amb plantes mediterrànies, parterre amb bulbs, amb maduixeres  i zona experimental de gespes. Hem millorat tot el sistema de reg i estem molt contents i contentes de la producció d’hortalises ecològiques que hem tingut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s